Color Duplex Scan Krvnih Sudova

,
ultrazvuk color dopler color duplex

COLOR DUPLEX SCAN KRVNIH SUDOVA (ARTERIJA I VENA VRATA, RUKU, NOGU, STOMAKA, SKROTUMA)

Color duplex scan je bezbolan i bezopasan (neinvazivan) ultrazvučni pregled krvnih sudova. To je neinvazivna dijagnostička metoda, kojom se mogu otkriti masne naslage na arterijama koje sužavaju ili potpuno zacepljuju arterije, a posledica su aterosklerotskih promena, tromboza ili embolija arterija. Simptomi kod oboljenja arterija su najcesce vrtoglavica, nestabilnost pri hodu, iznenadan gubitak svesti, bolovi u nogama pri hodu, bledilo, crvenilo, osecaj hladnoce i utrnjenost prstiju ruku i nogu, bolovi u stomaku, povisen krvni pritisak, pojava ranica na prstima ruku ili nogu.

Tokom pregleda, ukoliko postoji znatno suženje arterije, lekar čuje šum na vratu ili na drugim delovima tela gde je lokalizovano to suženje, odsustvo pulsa na arteriji koja je zacepljena, registruje se razlika u visini krvnog pritiska na desnoj i levoj ruci veca od 20 mm Hg, slabost polovine lica, ruke, noge ili celog tela.

Pri pregledu vena se mogu otkriti proširenja vena (varikoziteti), slabost (insuficijencija) venskih zalistaka ili tromboza površnih i dubokih vena. Najčesci simptomi kod oboljenja vena su oticanje ruku ili nogu, osećaj težine i nemira u njima, otežana pokretljivost ruku i nogu, promena boje kože, (plavičasto prebojena koža), pojava ranica, najizraženije na podkolenicama. Ukoliko se sumnja na emboliju pluća, neophodno je uraditi color duplex scan vena nogu.